Oversteek

Eens in de zoveel tijd duikt er weer een bericht op over voorrang van fietsers, en hoe slecht sommige automobilisten daaraan kunnen wennen. Dit nota bene binnen de bebouwde kom, waar je je snelheid toch al laag moet houden.

Dat het ook anders kan, laat Amstelveen zien. Het fietspad langs het spoorlijntje naar het Haarlemmermeerstation is nu helemaal doorgetrokken, en op (bijna) alle kruisingen met autoverkeer hebben fietsers voorrang gekregen. Er is nu een praktisch ononderbroken fietspad ontstaan van Uithoorn naar Amsterdam. Bij één overgang was de gemeente blijkbaar bang dat voorrang voor fietsers een verkeersopstopping zou opleveren. Helaas is dit ook meteen de drukste en minst overzichtelijke oversteek.

Oversteek in Amstelveen
Oversteek in Amstelveen. Tot de zomer hadden automobilisten hier voorrang, na de vakantie niet meer. Foto: Mark-Jan Bastian

Uiteraard moet je een dergelijke ingrijpende wijziging duidelijk aangeven. Dit is met haaientanden en gekleurd asfalt gedaan, en boven elke oversteek hangs een duidelijk waarschuwingsbord. Bovendien staan er ongeveer 100 meter voor de kruising nog borden met ‘verkeerssituatie gewijzigd’. Desondanks wil het nog wel eens fout gaan. Een duidelijk voorbeeld van de wijsheid dat je voorrang krijgt, maar beter niet kan nemen.

Update (28 oktober): De Gemeente is duidelijk nog niet tevreden met de situatie, en heeft verkeerskundigen uit Amsterdam erbij gehaald om de situatie nader te bekijken. De intentie is gelukkig wel om fietsers voorrang te laten behouden, de vraag is hoe dit duidelijk te maken aan de automobilisten.

Update (22 november): Er schijnt een raadslid aangereden te zijn. Onduidelijk is of deze op de fiets of in een auto zat. Alles is omgegooid, en auto’s hebben weer voorrang. Op elke kruising staan nu twee verkeersregelaars. Ook dat is natuurlijk een oplossing, maar niet een heel goedkope. Vraag blijft op welke manieren een gemeente wel haar nek kan uitsteken om de doorstroming voor fietsers te verbeteren.

Met dank aan Mark-Jan Bastian voor het rapporteren van de veranderingen.